Luonteen arviointimenetelmiä

Sennenkoirien luonteenpiirteet


Appenzellinpaimenkoiran luonne on rotumääritelmän mukaan:  Eloisa, temperamenttinen, itsevarma ja peloton. Hieman epäluuloinen vieraita kohtaan, lahjomaton vahti, iloinen ja oppivainen.


Berninpaimenkoira on luonteeltaan kohtuullisen temperamenttinen, itsevarma ja hyväntahtoinen. Suuren kokonsa vuoksi se vaatii aina peruskoulutuksen - lempeää ja hyväntahtoista aikuista berninpaimenkoiraa ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Jokainen koira on kasvatettava erikseen. Berninpaimenkoira kiintyy syvästi perheeseensä ja haluaa olla siellä missä sen omat ihmisetkin ovat. 


Entlebuchin paimenkoira on sisukkaampi kuin muut paimenkoirat, ja on neljästä sveitsiläisestä paimenkoirarodusta ehdottomasti paras vahti. Se ei ole kuitenkaan luonteeltaan missään mielessä aggressiivinen, sillä se reagoi ainoastaan vaaratilanteissa eikä esimerkiksi näyttelykehässä. Luonteeltaan rotu on uskollinen, nokkela, jalo, eloisa ja tyytyväinen tuntiessaan itsensä hyödylliseksi. Se on myös väsymätön työkoira eikä kaihda raskaitakaan taakkoja, vetihän se muinoin maitokärryjä kotimaassaan. Se on hyvin itsenäinen ja itsevarma, mutta hyvin kiintynyt omistajiinsa.


Isosveitsinpaimenkoiria on aikojen saatossa käytetty vetokoirina, pihan vahteina ja karjan kuljettajina. Leppoisan luonteensa vuoksi ne ovat erinomaisia perhe- ja seurakoiria. Isosveitsinpaimenkoira on rauhallinen, tasainen ja itsevarma koira, joka ei sovellu tarhakoiraksi eikä narun päähän pihaan, vaan on parhaimmillaan perheensä parissa. Lasten kanssa isosveitsinpaimenkoirat tulevat yleensä erinomaisesti toimeen.

 #Berninpaimenkoiran ihanneprofiili tekstinä
 #Berninpaimenkoiran ihanneprofiili lomakkeena
 #Sennenkoirien luonnetestitulokset

Taulukosta löytyy välilehdet jokaiselle rodulle sekä arvostelutaulukko.

Luonnetesti

Luonnetesti on koiran luonteen virallinen testaus ja siten se on ainutkertainen ja vain tietyin edellytyksin uusittavissa.Se ei ole koe eikä kilpailu. Vaikka lopputulos on pisteytetty, on tärkeämpää katsoa lomakkeesta se, mitä koirasta kerrotaan. Testin loppupistemäärä on merkitsevä vain, jos testi on rodulle valionarvon edellytys tai jos se on vähemmän kuin +75 pistettä, jolloin testin saa uusia.

Testi mittaa toimintakykyä uhan alla (kelkka, puolustushyökkäys ja terävyys) ja hämärässä huoneessa ilman uhkaa. Sillä saadaan myös arvokasta tietoa temperamentista ja keskittymiskyvystä, hermorakenteesta, luoksepäästävyydestä ja kovuudesta/pehmeydestä sekä laukauksien sietämisestä. Myös koiran taipumuksesta reagoida asioihin aggressiolla saadaan informaatiota. Luonnetta voidaan ajatella joukkona erilaisia ominaisuuksia ja pistelaskusysteemissä on ajateltu, että jos koiralla jollain osa-alueella on puutteita (esim. pehmeys), sitä voi kompensoida jollain toisella puolella (esim. hyvällä taistelutahdolla), mikä auttaa koiraa eteenpäin hankaluuksista huolimatta.

Liiallinen temperamentti tekee koirasta säheltäjän, joka kuormittaa hermostoa ja hidastaa oppimista, ideaali käyttökoira on vilkas eli havainnoi asioita nopeasti, keskittyy oleelliseen ja sopeutuu tilanteisiin helposti. Seurakoiralle on tärkeää, että koira on tasapainoinen ominaisuuksiltaan. Tasapainoinen, pienellä määrällä kaikkia ominaisuuksia varustettu seurakoira on iloinen ystävä, joka turvaa mielellään laumaansa ja viihtyy sen parissa. Harrastuskoiralta voidaan kuitenkin odottaa enemmän luonteen vahvuutta ja silloin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvät hermot, toimintakyky ja tasapainossa oleva vilkkausaste eli temperamentti.

Luonnetestin tarkoitus on arvioida ja kirjata koiran käyttäytyminen tilantessa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Testitulosta voidaan hyödyntää koiran luonnekuvan määrittämiseen ja koulutuskelpoisuuden arviointiin. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestöille ja kasvattajílle.

Luonne on koiran keskeisin ominaisuus. Hyväluonteinen, kaikin tavoin rodunomainen koira on jokaisen kasvattajan tavoite – tai ainakin pitäisi olla. Hyväluonteisen koiran kanssa voi harrastaa, tehdä töitä tai muuten vaan elellä ja elämä on mallillaan. Jos koiran luonne kuitenkin sisältää epämiellyttäviä ominaisuuksia, esimerkiksi liikaa aggressiivista reagointia ympäristöön päin, ei elämä sellaisen koiran kanssa ole hauskaa eikä tyydyttävää.

Arvostelutaulukosta
Arvostelutaulukko on vuosien varrella muuttunut kolme kertaa, joten riippuen testipäivästä, kannattaa katsoa arvostelutaulukoita. Esim. laukauspelottomuus-asteikko muuttui 1.1.2007.

 

MH-luonnekuvaus

MH-luonnekuvauksen tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa. Kuvaustuloksia roduittain yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta. Yksittäisen koiran MH kuvaa näin koiran luonteenominaisuuksia sekä yksilönä että rodulle tyypilliseen ja ihanneluonnekuvaan verrattuna.

MH-luonnekuvauksessa koira käy läpi kymmenen eri testiosiota, jossa kuvataan koiran 31 eri käyttäytymisreaktiota. Luonnekuvauksen aikana kaksi kuvaajaa tarkastelevat koiran luonteenominaisuuksia kuten leikkisyyttä, pelkoa, saalisviettiä ja sosiaalisuutta. Jokainen ärsytystilanne aloitetaan samalla tavalla kaikille koirille. Koiran osoittaessa vähäistä kiinnostusta tai se ei kiinnostu ollenkaan, ei osiota tehdä erilaiseksi tai kiinnostavammaksi koiran aktivoimiseksi. Koiran käsittely ja ärsytystilanteet ovat jokaiselle voimakkuudeltaan ja järjestelyiltään samanlaiset. Osiot päätetään siten, ettei siitä koidu koiralle uutta ärsytystilannetta. Ajalla on suuri merkitys koiran palautumiselle ja siksi eri toimenpiteet suoritetaan tietyin aikavälein.

Koiralle annetaan palautumiseen riittävästi aikaa. Jotkut koirat selvittävät tilanteen jo kaukaa. Koiran epäröidessä tutustuttamista jatketaan. Arkojen koirien kanssa voidaan joutua ylittämään aikarajat.

SKL Käyttäytymisen jalostustarkastus

Suomen Kennelliiton käyttäytymisen jalostustarkastus keskittyy erityisesti arkipäiväisiin tilanteisiin ja asioihin kuten käsiteltävyyteen, alusta-arkuuksiin ja ääniherkkyyteen. Tarkastus tarjoaa täydennystä tietoon, jota saadaan muista virallisista luonteen ja käyttäytymisen arviointimenetelmistä eli luonnetestistä ja MH-luonnekuvauksesta.