Etusivu » Appenzellinpaimenkoira » Tietoa rodusta

Tietoa Appenzellinpaimenkoirista

 

Sveitsistä Appenzellin kantonista lähtöisin oleva rotu, alunperin karjapaimen ja vahti, nykyään myös monipuolinen harraste- ja seurakoira. Ulkonäöllisesti huomattavin ero muista sveitsinpaimenkoirista on kippurahäntä. Appenzelli on näistä roduista myös ainoa jolla on kaksi FCI:n virallisesti hyväksymää värimuotoa eli mustan lisäksi sallittu on havannan ruskea pääväri.

Appenzellinpaimenkoira on alunperin karjakoira, joka on kuljettanut lehmät laitumelle vuoristoon ja jäänyt sinne niitä paimentamaan. Se on toiminut talon ja koko tilan vahtina sekä kuljettanut lehmiä markkinoille ja kesälaitumille. Rotua tavataan edelleen alkuperäisessä työssään, mutta se toimii myös monipuolisena harrastuskoirana sekä aktiivisen ihmisen kaverina vaikka sieni- ja marjametsällä, retkeilyssä ja vaelluksilla. Se vahtii yhä perheensä taloa ja muuta omaisuutta ja ilmoittaa haukkumalla vieraiden tulosta. Paimennusvietti on sillä hyvin säilynyt. 

Appenzellinpaimenkoirilla on PK-oikeudet ja harrastajia löytyy mm. haussa, jäljellä, vepessä, tokossa, rally-tokossa, pelastuskoiratoiminnassa ja agilityssä.

Rodusta on kirjoitettu laajemmin Sennenlehden Appenzelliextrassa (PDF)