Etusivu » Berninpaimenkoira » Ikä » Kuolinsyytiedosto

Berninpaimenkoirien julkinen kuolinsyytiedosto

– AVOIMUUDELLA ETEENPÄIN

 

 » Kuolinsyytilasto (GoogleDoc), päivitety 01/20

 

# Haluatko koirasi tiedot julkiseen kuolinsyytiedostoon? 
Ilmoita tiedot julkiselle kuolinsyylomakkeelle: http://goo.gl/forms/BwM7DKRohG (www-lomake) 
  
# Tietojen ilmoittaminen luottamuksellisesti:
Kuolinsyylomake
 (PDF)

# Haluatko muuttaa aikaisemmin luottamuksellisina ilmoittamasi koirasi kuolinsyytiedot julkisiksi?
Kuolinsyy julkiseksi (PDF)

# Haluatko ilmoittaa vain edesmenneen koirasi eliniän?
Eliniän ilmoittaminen (PDF)

Tiedot suositellaan täytettävän sähköisen lomakkeen kautta, mutta voit lähettää tiedot myös sähköpostin liitetiedostona (pdf) osoitteeseen  


#Terveysrahaston korvaukset koepalojen ja avaustutkimusten kuluista

» HAKEMUSKAAVAKE (tulostettava pdf)

» HAKEMUSKAAVAKE (sähköinen versio)

 

Berninpaimenkoirien kuolinsyitä on kartoitettu keskitetysti Suomessa vuodesta 1995 alkaen, aluksi kaikki tiedonkeruu oli luottamuksellista. Kesästä 2005 alkaen kuolinsyykartoituskyselyyn on voinut vastata myös tiedot julkiseen käyttöön luovuttaen. Aikaisemmin vastauksensa antaneet ovat voineet luovuttaa tiedot julkisiksi lähettämällä allekirjoitetun kyselykaavakkeen, jossa mainitaan koiran nimi ja rekisterinumero sekä viitataan aikaisempaan luottamukselliseen vastaukseen. Tiedonluovutusvaltuutuksessa olevan allekirjoituksen vuoksi vastaukset toivotaan lähetettävän postitse paperiversioina. Liitteeksi toivotaan eläinlääkärintodistuksen ja/tai patologin lausunnon kopiota, mikäli sellaisia on käytettävissä. Mikäli koirasta on olemassa eläinlääkärin kirjoittama kuolintodistus, toivotaan mukaan myös siitä kopiota.

Jos koiran kuolinsyyn julkistaminen tuntuu liian vaikealta, otetaan julkiseen kuolinsyytiedostoon myös pelkkiä elinikätietoja edesmenneistä koirista. Kuolinsyykaavaketta voi käyttää tähänkin tarkoitukseen, jolloin täytetään vain koiran nimi, rekisterinumero ja syntymä- ja kuolinpäivämäärät sekä allekirjoitetaan tietojenluovutusvaltuutus. Kannattaa mainita, että haluaa julkiseksi vain koiran eliniän.  Eläinlääkärintodistus koiran kuolinpäivämäärästä on suotavaa liittää mukaan.


Julkiset tiedot mahdollistavat berninpaimenkoirien terveysjalostuksen

Julkisen tiedonkeruun merkitys on entisestään korostunut, koska berninpaimenkoirien matalahkosta 7,5 vuoden keski-iästä ja taipumuksesta syöpäsairauksiin ollaan kansainvälisestikin huolestuneita. Mahdollisimman suuri määrä julkista kuolinsyy- ja elinikätietoa on erinomainen täsmäase, jotta voidaan jalostusvalinnoilla vaikuttaa rodun keski-iän nousuun ja sairastavuuden laskuun. Kasvattajat voivat tällä tavoin välttää yhdistämästä samaa sairausriskiä mahdollisesti kantavia koiria keskenään. Samalla voimme käyttää näitä tietojamme ikään kuin kauppatavarana ja saada vaihdossa vastaavaa tietoa ulkomaisista berninpaimenkoirista toisilta yhdistyksiltä. 

Tarkoilla tiedoilla tehostetaan terveystyötä

Erityisesti syöpäsairauksissa on tärkeää saada mahdollisimman tarkka diagnoosi joko koepalojen tai koko koiran ruumiinavauksen avulla. Toisinaan kliinisten oireiden perusteella tehty diagnoosi täsmentyy tai jopa muuttuu toiseksi ruumiinavauksen tulosten valmistuttua. Joskus voidaan kasvainsairaudeksi olettaa muuta vaikeaa sairautta. Joitakin äkillisiä berninpaimenkoirien kasvainsairauksia voidaan ilman patologin tutkimusta luulla infektiosairauksiksi. Oikean tiedon saaminen mahdollisimman kattavasti rodun edustajista on erittäin tärkeää terveystyön kannalta. Kaikki kuolinsyy- ja elinikävastaukset ovat kuitenkin arvokkaita. Patologisen tutkimuksen kuluihin voi anoa avustusta Sveitsinpaimenkoirien terveysrahastolta.

Bernien keski-iän nosto 10 vuoteen!

Kaikkien kasvattajien joillakin koirilla on sellaisia elämäntarinoita, joita haluaisimme välttää. On tärkeää, että rehellistä kasvattajaa ei leimata hänen kasvateillaan ilmenneiden sairauksien vuoksi. Avoimuuden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Berninpaimenkoirien kansainvälisen terveystyöryhmän tavoitteeksi asettama rodun keski-iän nosto 10 vuoteen olkoon johtotähtenämme!