Etusivu » Berninpaimenkoira » Terveys » HS riskivariantti

HS-RISKIVARIANTTITESTI

#Julkinen HS-lista (google doc), pävitetty 01/19

 

Histiosytäärisen sarkooman riskivarianttitestin (HS -test) validointi on viety läpi useassa maassa ja tulokset ovat olleet verrattavissa Ranskan populaation tuloksiin.

Testi on nyt hyödynnettävissä kaikille eurooppalaisille berninpaimenkoirille!
Lue lisää: http://www.antagene.com/en/commander/histiocytic-sarcoma-test

Berninpaimenkoirien jalostustoimikunta kerää HS‐riskivarianttitestin tuloksia suomalaisista berneistä.
Jos koirasi on testattu, lähetäthän kopion tuloksesta jalostustoimikunnalle ja ilmoita saako sen lisätä julkiselle listalle vai onko käytettävissä pelkkään statistiikkaan: jalostustoimikunta.bernit (at) sennenkoirat.net 


 

OHJEITA TULOSTEN TULKITSEMISEEN

Vuosien kansainvälisen tutkimustyön tuloksena on vihdoin saatu kehitettyä markkeritesti histiosytäärisen sarkooman vastustamisen apuvälineeksi kasvattajille. Tutkijoilla on ollut käytettävissä yli tuhannen, pääsääntöisesti ranskalaisen, berninpaimenkoiran näytteet ja sukutaulut. Tutkijat löysivät geeninäytteistä yhdeksän markkeria (paneeli SH0912), joiden avulla pystyttiin kehittämään geneettinen indeksi.

HS-testin tulos ilmoitetaan geneettisenä indeksinä, joka perustuu tilastolliseen analyysiin geneettisten markkereiden tutkimustiedosta. Testi on enemminkin valintatyökalu, se ei ole ennustava testi kehittääkö testattu yksilö tämän syövän. HS-testi on geneettinen työkalu, joka auttaa kasvattajia jalostuspäätöksissä, jotta histiosytäärisen sarkooman ilmenemistä pystyttäisiin vähentämään populaatiossa.

Testitulos

A

Yksilöllä on neljä kertaa korkeampi mahdollisuus olla sairastumatta histiosytääriseen sarkoomaan.

B

Neutraali, ei korkeampaa eikä matalampaa riskiä

C

Yksilöllä on neljä kertaa korkeampi riski sairastua histiosytääriseen sarkoomaan. Riski sairauteen assosioitujen markkereiden periyttämisestä jälkeläisille on huomattavasti kohonnut.

 

Populaatiossa on tärkeää asettaa etusijalle yksilöt, joilla on paras indeksi, mutta on myös erittäin tärkeää ylläpitää geneettistä monimuotoisuutta valitessa jalostusyhdistelmiä. Tämä testi tulisi olla vain yksi monista valintaperusteista. Indeksin C saanutta koiraa ei tule poistaa jalostuksesta ainoastaan testituloksen perusteella, vaan se tulisi astuttaa A tai B tuloksen saaneen koiran kanssa. C x C yhdistelmiä tulisi välttää.

Testin julkistamisen jälkeen se on ollut saatavilla ainoastaan kasvattajille ja se on validoitu Ranskan bernipopulaatiossa. Ranskassa Antagenen kaupallisella testillä testattuja koiria oli tammikuuhun 2018 mennessä 783 kpl, joista A tuloksia 26%, B tuloksia 44% ja C tuloksia 31%. Suomessa testattuja koiria oli 26kpl,  joista A tuloksia 19%, B tuloksia 42% ja C tuloksia 32% 

Testin tarkoituksena on auttaa kasvattajia jalostusvalinnoissa; testiä tulisi käyttää yhtenä jalostuskoirien valintakriteerinä muiden joukossa, kuten luonne, rakenne, nivelten terveys, ja muut terveydelliset ominaisuudet. Testi ei ole ennustava testi yksilötasolla, joten muiden kuin jalostuskoirien testaaminen ei ole tarpeellista. Testin oikea käyttötapa on siis jalostuskoirilla sekä pennuilla, joista on tarkoitus valita parhaat jälkeläiset jatkoon ja näin pyrkiä auttamaan kasvattajia mukauttamaan jalostusohjelmiaan, vähentää sairastumisriskiä kasvattajien linjoissa - ja laajemmin, vähentää histisytäärisen sarkooman esiintymistä koko rodussa. 

Jos koirallasi on jo HS-riskivarianttitestin tulos, toimitathan kopion siitä myös jalostustoimikunnalle.