Ohjeita pennunostajalle

Koiran hankinta pitää olla aina koko perheen yhteinen päätös. Muista, että koirastasi tulee perheenjäsen ehkä yli kymmeneksi vuodeksi - siksi päätös koiran hankinnasta tulee olla tarkkaan harkittu.

SENNEN-opas sisältää hyödyllistä tietoa ja joitakin yleisohjeita sveitsinpaimenkoirista, etenkin berninpaimenkoirasta, ja niiden kasvatuksesta ja hoidosta.

Lataa sennenopas (PDF).

OHJEITA PENNUNOSTAJALLE

  1. Tutustu rotuun huolella:
    kysele
    - käy katsomassa koiria esim. alajaostojen koulutuskentillä ja juttele koiran omistajien kanssa
  2. Rotutietoutta löydät Sennen-oppaasta (PDF) sekä rotujen jalostuksen tavoiteohjelmista (JTO). Lue lisäksi ohjeita sennenkoiranpennun hankintaan (PDF).
  3. Ota selvää rodun sairauksista ja mahdollisista muista rajoituksista sekä kasvattajan toiveista.
  4. Pyri tutustumaan etukäteen tulevan pentusi kasvattajaan ja emään. Vierailut mahdollisuuksien mukaan.
  5. Älä maksa varausrahaa pentua näkemättä! Silloinkin vasta, kun olet lopullisesti päättänyt pennun ottamisesta.
  6. Voit tutustua Koiranetissä kasvattajia koskevaan julkiseen tilastotietoon (appet bernit entlet grosset)
  7. Viimeistään pentua hakiessasi, mutta mieluiten jo etukäteen, sinun tulee saada kirjalliset hoito-ohjeet ja selvitys perinnöllisistä sairauksista.
  8. Pyydä Kenneliiton lomakepohjalle tehty kauppasopimus etukäteen nähtäväksi ja tutustu siihen hyvin. Pennun hinta voi vaihdella kasvattajakohtaisesti. 
  9. Rekisteröimätön "puhdasrotuinen" pentu on aina sekarotuinen. Tarkista etukäteen, että pentu rekisteröidään Kennelliitton.
  10. Sennenkoiranpentu painaa 7 viikon ikäisenä n. 5-8kg pentueen rodusta ja koosta riippuen - entlebuchin- ja appenzellinpaimenkoirapennut ovat kevyempiä, ja bernin- sekä isosveitsinpaimenkoirapennut tuon painorajan yläpäässä.
  11. Jos päädyt ulkomaalaiseen pentuun, tutustu myös sen maan rekisteröintivaatimuksiin. Monesta lähimaasta löytyy myös KoiraNettiä vastaava tietokanta, josta näkee vanhempien terveystiedot. Huomioitavaa on, että jokaisessa maassa on erilaiset rekisteröintivaatimukset ja joissain maissa jalostuskoirilta ei vaadita mitään terveystutkimuksia. Ulkomailla voi myös olla erilainen tapa pitää koiria, esim. kenneltiloissa, joten pentujen emään ja kasvuolosuhteisiin olisi hyvä käydä tutustumassa itse. 
  12. MUISTA, ETTÄ OLET OSTAMASSA ITSELLESI MONIVUOTISTA PERHEENJÄSENTÄ
  13. Jos joku asia epäilyttää, voit olla yhteydessä rodun jalostustoimikuntaan ja kysyä neuvoja.

Pentua odotellessasi voit liittyä yhdistykseemme kannattajajäseneksi. Saat Sennen-lehdet kotiisi ja pääset mukaan alajaostotoimintaan.

Tutustu tarkemmin sivustollamme appenzellinpaimenkoiraan, berninpaimenkoiraan, entlebuchinpaimenkoiraan ja isosveitsinpaimenkoiraan.