Pennun hankinta ulkomailta vai kotimaasta?

Mitä pentua miettiessä olisi hyvä huomioida

Pennun tuonti ulkomailta vai kotimainen pentu?

Käytännössä on kaksi syytä ostaa pentu ulkomailta. 

 1. Pitkään harkittu ja suunniteltu hankinta
 2. Pitää saada pentu nopeasti ja heti

Pentuja tuodaan vuosittain ulkomailta enenevissä määrin. Osa tuonneista on pitkään harkittuja, kasvattajat tarkoin valittuja ja pentuja tuodaan myös mahdollista jalostuskäyttöä varten. Tällöin pennunostajalla on tarkasti mielessä, mitä etsii ja mistä.

Osa pennunostajista lähtee etsimään pentua ulkomailta, kun suomessa myydään “eioo”:ta. Tällöin saattaa helposti heti saatavilla oleva pentu olla helppo valinta, vaikka ostajan olisi hyvä miettiä muutamia asioita. Muista että nämä samat asiat pätevät myös kotimaisiin koiriin.

Koirarekisteri

Vuoden 2023 alusta pennun ostajan tulee huomioida, että Ruokaviraston koirarekisteri ei ole sama asia kuin Kennelliiton rotukoirarekisteri. Tarkista, että kasvattaja rekisteri pentusi Kennelliiton rotukoirarekisteriin.

Tärkeitä kysymyksiä.

 

 1. Miksi ulkomaisessa kennelissä on pentuja jatkuvasti saatavilla? Miksi ne eivät tee kauppaansa kotimaassa?
 2. Mitkä ovat ulkomailla rekisteröintivaatimukset? Onko vanhempia terveystutkittu? Jos on tutkittu, niin onko lausunnot vertailukelposia suomen kanssa, vai onko kenties kyseisessä maassa erilainen lausuntokäytäntö?
 3. Missä pennut kasvavat? Kaikkialla pennut eivät kasva kasvattajan keittiössä ja varsinkin paikassa, jossa kasvatetaan paljon pentuja, voi pennut kasvaa ulkorakennuksissa ilman ihmiskontakteja. Olisikin tärkeää nähdä pennun kasvuolosuhteet, vaikka sen ulkomailta hakisikin.
 4. Millaisia vanhemmat on luonteeltaan? Kannattaa kiinnittää huomiota juurikin tapaan pitää koiria, eli onko ne pihakoiria ja asuvat tarhassa vai asuvatko ne perheen kanssa?
 5. Rekisteripaperit? Ulkomailta tuotu koira tarvitsee Export Pedigreen, jotta se voidaan rekisteröidä suomeen. Joskus rekisteröinti voi kestää ja olethan varma, että saat paperit myöhemmin? Rekisteröimätön pentu rinnastetaan sekarotuiseen ja rekisteröimätön pentu voi olla myös pentuetehtaan välipentue. Mikä on jatkuvasti pennutettavan nartun elämänlaatu? Ikä jolloin suomessa saa nartun astuttaa, on 18kk ja suositus 2v. Yli 8 vuotiaan nartun astuttaminen on kiellettyä. Nartun hyvinvoinnin takia, narttua ei saa astutta joka juoksusta. 
 6. Kasvattajan tuki? Entä jos jotain meneekin pieleen koiran kasvaessa? Mikä on kasvattajan tuki silloin?
 7. Hinta? Jos pentu on suomen mittakaavalla halpa, onko se kuitenkin kotimaassa kallis ja siten tehotuotannon tulos? Myykö kasvattaja suomeen koiria, koska se on hyvä bisnes?
 8. Taudit? Onhan koiranpentu madotettu ja mahdollisesti rokotettu säädösten mukaan. Ulkomailta voi olla tauteja, joita kotimaassa ei ole.
 9. Pennun tuonti satamaan? Tässä kohdin voisi hälytyskellot soida.
 10. Näyttelymenestys ei takaa laatukoiraa.

 

Entä jos ei tiedä?

 1. Etukäteen voi ja pitää selvittää asioita ja tutustua infoon, jota löytyy sekä yhdistyksen, että Kennelliiton sivuilta. Tietoa on paljon ja siihen kannattaa tutustua ajatuksella.
 2. Tiedätkö mitä tarkoittavat terveystutkimukset? Yleisimmin roduissamme kuvataan lonkka- sekä kyynärnivelet, sekä tutkitaan polvia ja silmiä. Lonkkanivelet lausutaan asteikolla A (tervein)-D (nivelten kehityshäiriöitä ja rustovaurioita), kyynärpäät lausutaan asteikolla 0 (tervein)-3 nivelten kehityshäiriöitä ja rustovaurioita). Lisääntyvässä määrin kuvataan olkaniveliä sekä selkää. Kennelliiton sivuilta löytyy tarkemmin kyynärnivelen kasvuhäiriöstä ja lonkkanivelen kasvuhäiriöstä, sekä polvilumpioluksaatiosta ja silmäpeilauksista.
 3. Tiedätkö mikä on perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma PEVISA? Se sisältää pentujen rekisteröintiin vaikuttavia ehtoja esimerkiksi terveystutkimuksista. Rodun PEVISA hyväksytään aina Kennelliitossa rotujärjestön aloitteesta. Rotuyhdistyksemme on tehnyt jo yli 20 vuotta määrätietoista työtä rodun terveyden eteenpäinviemiseksi. Hankkiessasi pentua ulkomailta kannattaa pitää miniminä, että yhdistelmän vaatimukset minimissään täyttävät samat ehdot kuin meillä Suomessa. Appenzellinpaimenkoirilla ja berninpaimenkoirilla on rotukohtaiset PEVISA säännöt suomessa. Kaikki PEVISA-ohjelmat löytyvät Kenneliiton sivuilta. Kenneliiton sivuita löytyy myös laajasti tietoa  Perinnöllisisistä sairauksista ja koiran terveydestä
 4. Mitä geenitestit ovat? Geenitesteillä voidaan testata löytyykö koiralta tiettyä sairautta tai ominaisuutta kantavaa geenimutaatiota. Geenitestejä tekevät viralliset laboratoriot ja rotuyhdistyksemme sivuilta löytyy lista berninpaimenkoirien perinnöllisestä selkäydinrappeumasta, sekä histiösytäärisestä sarkoomasta (kasvainsairaus). Entlebuhinpaimenkoirilta löytyy lista verkkokalvon surkastumasairaudesta.
 5. Osaatko epäillä/tunnistaa pentutehtailun? Pentutehtailua ei ole helppo tunnistaa. Jalostustietokannasta saa paljon työkaluja tutkimalla pentueen taustoja. Mikäli emältä löytyy pentue, joka  on syntynyt alle 10 kk aiemmin, oma pentusi voi olla välijuoksusta.Tällöin kasvattaja voi sanoa sen olevan ns vahinkoastutus vaikka se olisi tarkoituksella tehty. Pentue voidaan rekisteröidä EJ-rekisteriin (ei jalostukseen) tai pentu voi jäädä kokonaan ilman luvattuja rekisteröintipapereita, jolloin koirasta tulee sekarotuinen. Seuraavasta juoksusta emä taas astutetaan ja pentue rekisteröidään. Kierre jatkuu, mikä ei ole eettisesti oikein. Niiden vahinkoastutuksien pentuja voidaan myydä ja kaupitella Suomeen myös näennäisesti laillisen toiminnan alla sekarotuisena rescue-koirana. Googlen avulla voit tarkistaa löytyykö kasvattajalta muuta koirien myyntiin liittyvää toimintaa. Varsinkin, jos myynnissä on sekarotuisia ja kyseessä on kasvattajan kasvattamat omat rodut. 
 6. Älä koskaan osta pentua säälistä ja siten tue pentutehtailua
 7. Jos et tiedä, kysy. Rotuyhdistyksen jalostustoimikunnat vastaavat mielellään kysymyksiin: Yhteystiedot.

Mitä sitten voi tehdä? 

Tee taustatyö huolella ja ajan kanssa.

 1. Kasvattaja kertoo sinulle pentueen hyvät ja huonot puolet. Millaisia vanhemmat on terveydeltään, luonteeltaan ja ulkomuodoltaan. Mahdollisesti myös sisaruksista ja muusta suvusta. Kasvattaja vastaa kysymyksiisi.
 2. Kasvattaja toivoo tapaavansa sinut henkilökohtaisesti ja kutsuu sinut kotiinsa katsomaan pentuja ja koiran emää.
 3. Kasvattaja on kiinnostunut sinusta ja mihin tarkoitukseen koiraa haluat. Kasvattaja pystyy näin valitsemaan juuri sinulle sopivan pennun.
 4. Kysele ja googlaa. Jos tiedät ihmisiä, joilla on pentu samasta kennelistä, kysele heidän kokemuksia..
 5. Täysin tervettä sukua ei ole olemassa, eikä siten täydellistä koiraa. Jokainen kasvattaja joutuu tekemään valinnan, mitkä riskit pentueessa ottaa, mutta kasvattaja kertoo niistä totuudenmukaisesti.

Muista! Jokainen koiranomistaja on vastuussa rodun tulevaisuudesta. Jokainen pentu on jalostuskoiran jälkeläinen ja siten sen terveys on rodun kannalta tärkeä. Koira ei koskaan periytä vain itseään, vaan myös sukuaan Jos haluat terveen pennun, olet velvollinen tutkimaan myös oman pentusi ja kerrot avoimesti sen terveydestä. Pentutehtailun tukeminen lisää koirien määrää kiinnittämättä laatuun huomiota. 

 

Koiratietokantoja:

Suomi - KoiraNet

Ruotsi - SKK HundData

Viro - EKL Online

Norja - NKK DogWeb

Tanska - DKK HundeWeb

Tuontikoiran rekisteröint:

Infoa Ruokaviraston sivuilla

Infoa Kennelliiton sivuilla