Rally-toko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Mitä on rally-toko?

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. istumista, seisomista, maahan menoa, seuraamista eri tempoilla ja erilaisin käännöksin) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä, tuomarin suunnittelemalla radalla.

Kenelle laji sopii?

Rally-tokoa voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat sekä ihmiset. Rally-toko on kehitetty aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille.

Mikä on lajin tarkoitus?

Laji sopii mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti. Esimerkiksi kilpailusuorituksen aikana koiran kehuminen ja innostaminen ovat ehdottomasti sallittuja. Rally-toko tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien koirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia!

Lähde: Kennelliitto

Säännöt

Vuoden harrastuskoira
Mestaruus toko ja rally-toko

Sennenkoirien Rally-tokon mestaruuskilpailut


Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry järjestää vuosittain rally-tokomestaruuskilpailut, joissa sennenkoirat kisaavat paremmuudestaan yksilökilpailuissa ja myös alajaostojen, sekä kasvattajien välisissä joukkuekisoissa. Usein mukana on myös leikkimielinen möllikisa aloitteleville koirakoille. Mestaruuskilpailuihin osallistuakseen koiran tulee olla rekisteröity Suomeen ja sveitsinpaimenkoirarotuinen ja koiran omistajan tai ohjaajan tulee olla Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry:n jäsen. Yksilömestaruuden voi voittaa vain virallisessa luokassa kilpaileva koirakko. Epäviralliseen luokkaan (ns. mölliluokkaan) osallistuakseen koira ei ole saanut osallistua aiemmin kyseisen lajin viralliseen kokeeseen/kilpailuun ja mölliluokkaan osallistuva koirakko voi osallistua joukkuekilpailuihin.

Vuoden rally-tokokoira

Vuosittain valitaan sennenkoiriesta vuoden rally-toko koiran, jonka pistelaskussa hyväksytään kalenterivuodelta viiden parhaan kilpailun yhteenlaskettu tulos. Pistelaskussa käytetään hyväksytyn tuloksen pisteitä (70-100 p) ja kilpailuluokkien vaativuutta skaalataan luokkakohtaisilla pistelisäyksillä.