Etusivu » Harrastustoiminta » Tottelevaisuus

Tottelevaisuus

 

Tottelevaisuuskoulutuksella pyritään opettamaan koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tällaiset taidot ovat tarpeen jokaiselle koiralle rotuun ja asuinpaikkaan katsomatta. Mitä tottelevaisemmaksi ja yhteistyökykyisemmäksi saamme koiramme, sitä helpompi sen kanssa on elää arkipäivää ja siirtyä muihinkin harrastusmuotoihin.
 
Sennenkoirarodut ovat luonteiltaan hyvin erilaisia, mutta jokainen rotu soveltuu tottelevaisuuskoulutukseen erinomaisesti. Entlebuchista ja appenzellista saa vaudikkaan ja tinkimättömän työkoiran, jonka koulutus on haastavaa ja palkitsevaa. Bernin ja grossen ominaispiirteet - miellyttämisenhalu, älykkyys ja mukautuvaisuus - ovat erinomaisia ominaisuuksia myös menestyvälle tottelevaisuuskoekoiralle. Vastoin yleistä käsitystä bernistä saa onnistuneella koulutuksella erittäin vauhdikkaan ja innostuneet kisakoiran. Tärkeää on luoda hyvä kontakti ohjaajan ja koiran välille jo pentuvaiheessa ja näin saada koira motivoitua miellyttämään ohjaajaansa. 
 
TOKO eli tottelevaisuuskokeet
 
Tottelevaisuuskokeessa testataan koulutuksen tulosta eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle opetetun käyttäytymisen tasoa. Koemuoto on kaikille roduille avoin ja varsin suosittu. Onpa sennenkoirista leivottu vuosien varrella tottelevaisuusvalioitakin! 
 
Luokkia on neljä: alokasluokka (ALO), avoin luokka (AVO), voittajaluokka (VOI), erikoisvoittajaluokka (EVL).
 
 
RALLY-TOKO
 
Rally-toko sisältää mm. TOKOsta tuttuja perustehtäviä (istu, seiso, maahan) seuraamisen yhteydessä monipuolisesti vaihdellen, ja on ohjaamisen puolesta huomattavasti TOKOa vapaamuotoisempaa. Menestyksekäs kilpaileminen edellyttää silti aivan yhtä lailla hyvää yhteistyötä ohjaajan ja koiran välillä. Luokkia on neljä, ja jokaisen luokan myötä kilpailutehtävät lisääntyvät ja monipuolistuvat.
 
 
MITEN MUKAAN?
 
Monet alajaostot järjestävät tapakasvatusta ja tottelevaisuuskoulutusta (toko ja/tai rally-toko) pennuille ja vähän vanhemmillekin. Menkää rohkeasti mukaan! Jos kaipaat kilpakoulutusta, kysy neuvoa alajaostoltasi.
 
Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry. järjestää vuosittain sekä tokossa että rally-tokossa sennenkoirien mestaruuskilpialut, joissa sennenkoirat kisaavat paremmuudestaan yksilökilpailuissa ja myös alajaostojen välisissä joukkuekisoissa. Usein mukana on myös leikkimielinen möllikisa aloitteleville koirakoille.