Toko

Toko eli tottelevaisuuskoe

Tottelevaisuuskokeen eli tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.

Mitä on TOKO?

Tokossa eli tottelevaisuuskokeessa tuomari arvioi koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä.

Kenelle laji sopii?

Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Mikä on lajin tarkoitus?

Koulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Miten kilpaillaan?

Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka. Erikoisvoittajaluokka voi olla myös kansainvälinen koe. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen.

Miten harrastus aloitetaan?

Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Koulutus on helpointa aloittaa ohjatusti esimerkiksi paikallisessa koirakerhossa. Koulutusta tarjotaan lähes kaikissa Suomen koirakerhoissa. Yleensä koulutusryhmään pääsee mukaan, kun pennun rokotukset ovat kunnossa. Sitä ennen pennulle voi opettaa perusasioita, esim. luoksetuloa, kontaktia ohjaajaan, istumista ja mukana kulkemista. Taitojen karttuessa voi hakeutua kilpailullisia tavoitteita omaaviin ryhmiin ja sitä kautta mukaan koetoimintaan.

Lähde Kennelliitto

Sennenkoirat tokossa

Tottelevaisuuskoulutuksella pyritään opettamaan koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tällaiset taidot ovat tarpeen jokaiselle koiralle rotuun ja asuinpaikkaan katsomatta. Mitä tottelevaisemmaksi ja yhteistyökykyisemmäksi saamme koiramme, sitä helpompi sen kanssa on elää arkipäivää ja siirtyä muihinkin harrastusmuotoihin.
Sennenkoirarodut ovat luonteiltaan hyvin erilaisia, mutta jokainen rotu soveltuu tottelevaisuuskoulutukseen erinomaisesti. Entlebuchista ja appenzellista saa vaudikkaan ja tinkimättömän työkoiran, jonka koulutus on haastavaa ja palkitsevaa. Bernin ja grossen ominaispiirteet - miellyttämisenhalu, älykkyys ja mukautuvaisuus - ovat erinomaisia ominaisuuksia myös menestyvälle tottelevaisuuskoekoiralle. Vastoin yleistä käsitystä bernistä saa onnistuneella koulutuksella erittäin vauhdikkaan ja innostuneet kisakoiran. Tärkeää on luoda hyvä kontakti ohjaajan ja koiran välille jo pentuvaiheessa ja näin saada koira motivoitua miellyttämään ohjaajaansa. 
Tottelevaisuuskokeessa testataan koulutuksen tulosta eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle opetetun käyttäytymisen tasoa. Koemuoto on kaikille roduille avoin ja varsin suosittu. Onpa sennenkoirista leivottu vuosien varrella tottelevaisuusvalioitakin! 
Luokkia on neljä: alokasluokka (ALO), avoin luokka (AVO), voittajaluokka (VOI), erikoisvoittajaluokka (EVL).

Miten mukaan?

Monet alajaostot järjestävät tapakasvatusta ja tottelevaisuuskoulutusta (toko ja/tai rally-toko) pennuille ja vähän vanhemmillekin. Menkää rohkeasti mukaan! Jos kaipaat kilpakoulutusta, kysy neuvoa alajaostoltasi.

Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry. järjestää vuosittain sekä tokossa että rally-tokossa sennenkoirien mestaruuskilpialut, joissa sennenkoirat kisaavat paremmuudestaan yksilökilpailuissa ja myös alajaostojen välisissä joukkuekisoissa. Usein mukana on myös leikkimielinen möllikisa aloitteleville koirakoille.

 

Säännöt

Vuoden harrastuskoira
Mestaruus toko ja rally-toko

Tokon mestaruuskilpailut

Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry järjestäaä vuosittain tokomestaruuskilpailut, joissa sennenkoirat kisaavat paremmuudestaan yksilökilpailuissa ja myös alajaostojen, sekä kasvattajien välisissä joukkuekisoissa. Usein mukana on myös leikkimielinen möllikisa aloitteleville koirakoille. Mestaruuskilpailuihin osallistuakseen koiran tulee olla rekisteröity Suomeen ja sveitsinpaimenkoirarotuinen ja koiran omistajan tai ohjaajan tulee olla Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry:n jäsen. Yksilömestaruuden voi voittaa vain virallisessa luokassa kilpaileva koirakko. Epäviralliseen luokkaan (ns. mölliluokkaan) osallistuakseen koira ei ole saanut osallistua aiemmin kyseisen lajin viralliseen kokeeseen/kilpailuun ja mölliluokkaan osallistuva koirakko voi osallistua joukkuekilpailuihin.

Mestaruustokon tuloksia

Vuoden tokokoira (Goldwäscher -kiertopalkinto)

Tottelevaisuuskokeiden Goldwäscher -kiertopalkinto sveitsinpaimenkoirille on perustettu 1984. Palkinnon ovat lahjoittaneet Irmeli ja Aapo Kinnunen, Rovaniemeltä (kennel Goldwäscher) ja sen on valmistanut hopeaseppä Kai Johansson. Kiertopalkinnon tarkoituksena on kannustaa sennenkoirien omistajia kouluttamaan koiriaan. Pistelaskennassa on haluttu antaa sekä vasta-alkajalle että pidempään kilpailleille yhtäläiset mahdollisuudet tavoitella palkintoa, tarkoituksena siis kannustaa aloittelijoita väheksymättä ylempiä luokkia.

Vuoden tokokoira tuloksia