Vetoharrastus

Kärryjen veto on sveitsinpaimenkoirien omin harrastusmuoto. Sennenkoirat ovat vetäneet kärryjä Sveitsin alpeilla jo vuosisatoja. Monella sennenkoiralla onkin luontainen vetokoiran taipumus eikä niitä juuri tarvitse vetohommiin opettaa. Monet koirat hyppivät riemusta jo pelkät vetovaljaat nähdessään.

Pennun kanssa kannattaa edetä maltillisesti vetoharrastusta aloittaessa. Vetovaljaisiin ja aisoihin sekä kärryyn ja ahkioon voi tutustua jo vuoden ikäisen koiran kanssa, mutta varsinaista kuormaa voi koiralle alkaa lisäämään vasta kun se on täysikasvuinen. Kannattaa myös tutkituttaa koiransa nivelet, sillä jos koiralla on vikaa varsinkin kyynärpäissä ja olkanivelissä ei raskaita kuormia tulisi koiralla vedättää.

Kärryjen veto ei ole Suomessa koelaji, vaan hauska harrastus. Muualla Euroopassa sekä USA:ssa ja Kanadassa sennenkoirat voivat kilpailla omissa kokeissaan ja Pohjois-Amerikassa bernit ja grosset voivat valmistua jopa vetovalioksi (myös pariluokassa) ja grosseille järjestetään myös kuormanvetokokeita. Vetokokeissa testataan koiran tottelevaisuutta ja taipumuksia sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Koiran tulee selvittää tietty rata mahdollisimman virheettömästi. Lisätietoja vetoharratuksesta koelajina löytyy ainakin Ruotsin sennenkoirayhdistykseltä sekä USA:n berniyhdistykseltä.

Monet alajaostot järjestävät vetokoulutusta ja tutustumispäiviä. Sennenkoiria voi nähdä myös mielipuuhassaan erilaisissa yleisötapahtumissa vetämässä lapsia. Jos olet kiinnostunut vetoharrastuksesta kysy apua alajaostoltasi.


Lähteet: Bernese Mountain Dog Club of America, Svensk Sennenhund Klubben

 

Vetokoiria työssä