Epilepsia

Koirien epilepsia on ikävä, perinnöllinen tauti, johon ei ole parantavaa hoitoa. Epilepsian periytymistapaa pidetään polygeenisenä, ja sairauden oireiden oletetaan ilmenevän, kun ns. kynnysarvon ylittävä määrä epilepsiaperimää on kasaantunut tiettyyn koirayksilöön. 

Epilepsian oireisiin kuuluvat eriasteiset tajuttomuus- ja kouristuskohtaukset. Kohtaustyypit saattavat vaihdella muutaman sekunnin poissaolosta yhtämittaiseen henkeäsalpaavaan kouristukseen. Luotettava idiopaattinen (ilman syytä alkava) epilepsiadiagnoosi vaatii aina neurologista erityisosaamista, ehkä magneettikuvausta ja EEG-tutkimusta. Veri- ja virtsakokeilla, sekä kliinisellä diagnoosilla poissuljetaan osa sairauksista.

Lääkkeillä koiran oireet voidaan pitää osittain hallinnassa, joskin lääkkeillä on sivuvaikutuksia mm. lisääntynyttä syömistä, juomista ja virtsaamista. Kaikki epilepsiakoirat eivät onneksi tarvitse pysyvää lääkitystä, esim. nartun sterilointi voi harventaa kohtausten tuloa riittävästi tai tapauksissa, joissa kohtauksia esiintyy hyvin harvoin. 


Julkinen lista (google doc) Päivitetty 03/21

» Ilmoita koirasi: Epilepsialomake (Google)