Berner Garde tietokanta

Kansainvälinen berninpaimenkoira-tietokanta

Berner-Gardekirjoittanut: Lisbeth Plant
suomentanut: Jaana Lylykangas

Berner-Garde Säätiö (Berner-Garde Foundation, BGF) perustettiin vuonna 1995. Säätiön tarkoituksena on kerätä, ylläpitää ja jakaa tietoa geneettisistä sairauksista, joita berninpaimenkoirilla esiintyy. BGF on rekisteröity, verovapaa ja voittoa tavoittelematon yhdistys. Säätiö kerää myös rahaa ja rahoittaa tutkimusprojekteja. Koska säätiö on perustettu U.S.A:ssa, se tekee läheistä yhteistyötä kansallisen rotuyhdistyksen, Bernese Mountain Dog Club of America:n kanssa.

Berner-Garde -säätiö avasi äskettäin yhteistyössä Michiganin osavaltion yliopiston kanssa DNA-pankin, jonne  kerätään sylki-, veri- ja kasvainnäytteitä sekä terveiltä että sairalta koirilta niin paljon kuin omistajat niitä lähettävät. Kun DNA-näytteitä kerätään sekä terveiltä että sairailta koirilta, se mahdollistaa ”terveystietokannan” jota voidaan käyttää vertailuun ja myöskin antaa mahdollisuuden tulevaisuudessa tehdä tutkimusta sairauksista, jotka ovat vielä tänä päivänä tuntemattomia. Koirat jotka ovat kuolleet vuosikymmen sitten tai vieläkin aiemmin, voivat mahdollisesti auttaa meitä saamaan vastauksia vielä tutkimattomiin kysymyksiin. Voit lukea tästä lisää BGF:n internet-sivuilla: www.bernergarde.org  (sivut ovat englanniksi)

Paljon ennen säätiön perustamista, jo 1960-luvulla, ymmärrettiin, että suurin yksittäinen edellytys berninpaimenkoirien geneettisten sairauksien selvittämisessä on se, että kaikki terveystieto julkaistaan avoimesti. Tästä syystä Berner-Garde (B-G) on perustettu – keräämään tietoa terveistä ja sairaista berninpaimenkoirista.

Avoin tietokanta

Berner-Garde on avoin kenelle tahansa, jolla on käytettävissään Internet-yhteys. Tietokanta löytyy osoitteesta www.bernergarde.org , ”Database”. Kirjaudu sisään vieraana eli ”as a Guest”.

Berner-Gardeen ladataan tietoa säännöllisesti eri tietolähteistä, kuten amerikkalaisesta ”Orthopedic Foundation for Animals” (OFA) ja muista samankaltaisista paikoista. Käytämme myös muita avoimia tietokantoja kuten suomalaista KoiraNettiä ja ruotsalaista SKK:n Hunddata:a. Teemme selvän eron dokumentoidun terveystiedon (”Diagnosed”) ja sellaisen terveystiedon välillä, jonka omistaja tai kasvattaja on lähettänyt ilman virallista dokumenttia (”Anecdotal”). Tärkein tietolähteemme ovat yksittäiset koiranomistajat ja kasvattajat.

Kuka tahansa, joka omistaa berninpaimenkoiran, missäpäin maailmaa tahansa, voi lähettää tietoja Berner-Garden internetsivujen kautta. Pääsivulta www.bernergarde.org,  voit klikata sivulle ”Submit information”  josta löytyy tietojen lähettämiseen kaavake.

Koska U.S.A:n ja Kanadan kennelliitot eivät ole yhtä edistyksellisiä tietoteknisissä ratkaisuissaan, kuten esimerkiksi Suomen Kennelliitto ja KoiraNet, B-G -tietokanta on hyvin suosittu työkalu Pohjois-Amerikassa kasvattajien ja omistajien keskuudessa, esimerkiksi sukutauluja tutkittaessa. On tärkeää kuitenkin ottaa huomioon se, että tietokannan tiedot on kerätty vapaaehtoisten ilmoitusten perusteella, eli jonkun tietyn koiran puuttuminen tietokannasta ei tarkoita sitä, että koira ei ole koskaan sairastellut, vaan että tietoja ei ole koskaan lähetetty.

Kansainvälinen kehitys

Tänä päivänä paljon koiria tuodaan maahan ja viedään ulkomaille. Kun lisäksi otamme huomioon kuinka paljon terveysongelmat näyttävät kasvavan ja geenipooli mahdollisesti pienenee, emme voi enää eristää itseämme kunkin maan rajojen sisäpuolelle. Meidän on tehtävä yhteistyötä kansainvälisessä mittakaavassa, jotta voimme ratkaista ongelmia ja säilyttää ihanan berninpaimenkoiran rotuna myös tulevaisuudessa.

Vaikka suurin osa Berner-Gardessa olevista koirista onkin amerikkalaisia, tietokanta on kehittynyt paljon neljänkymmenen vuoden takaisesta ”lapsuusajastaan”. Nykyään on mahdollista rekisteröidä tietokantaan kaikki maailman berninpaimenkoirat, niiden sairaushistoria, röntgenlausunnot ja muut terveystulokset, sukutaulut, jälkeläiset, tittelit jne. Vain informaatio ja työvoima puuttuu!

Pat Long, Berner-Garden tilastopäällikkö esitteli tietokantaa Comossa, Italiassa pidetyssä terveyssymposiumissa lokakuussa 2006. Pat Long kertoi että lokakuuhun 2006 mennessä B-G:ssä oli rekisteröitynä 21 178 ihmistä, 17 317 pentuetta, 51 945 koiraa, joilla oli 31 846 terveystulosta ja 8 357 terveystietoa (sairauksista). Tämän lisäksi tietokanta kasvaa koko ajan!

Vapaaehtoiset

Berner-Gardea ylläpidetään kokonaan vapaaehtoisten, innokkaiden rodun harrastajien voimin. Itse tulin tämän hienon joukon jäseneksi puolitoista vuotta sitten. Meitä on hieman yli 20 operaattoria, jotka työskentelevät tietojen talletuksen parissa, mukaan lukien muutama ihminen Euroopasta;  myös Englannista ja Saksasta. Ennen kuin Tuuli Yrjönen ystävällisesti tarjoutui ensimmäiseksi suomalaiseksi operaattoriksi, olin Skandinaviasta vastaava operaattori, mutta nyt olen ilokseni voinut luovuttaa Suomen suomalaisille!

Emme kuitenkaan pidä yllä mitään tiukkoja rajoja niiden alueiden välillä joista vastaamme; kuka tahansa operaattori voi tallettaa tietoja mistä tahansa maasta tulevasta koirasta. Tämä onkin välttämätöntä kun ajatellaan, että sukutauluissa voi olla koiria hyvin monesta eri maasta ja se olisi liian monimutkaista jos useampi ihminen tallettaisi tietoja samasta sukutaulusta samaan aikaan. Joskus on hieman hankalaa, kun amerikkalainen yrittää ilman kirjaimia å, ä ja ö tavata ”Kruunupään”  tai ”Metsäpirtin”, tai yrittää tulkita lyhennelmiä kuten ”FIN MVA” , ”KANS MVA”, ”PMV-01” jne.

Tietojen luotettavuus

Kaikki terveystulokset (lonkka- ja kyynärpäätulokset, silmätutkimukset jne.) tarkastetaan ennen kuin niitä talletetaan tietokantaan. Tiedot sairauksista ja kuolinsyistä hyväksytään ilman vahvistustakin, mutta niihin liitetään tieto ”Anecdotal” eli tapaus on omistajan/kasvattajan ilmoittama ja kysymme lisäksi virallista dokumenttia asiasta. Jos dokumentti, kuten patologin lausunto, eläinlääkärin todistus tms. on saatavilla, tieto päivitetään diagnosoiduksi eli ”Diagnosed”. Kaikki dokumentit talletetaan elektronisesti.

Tilastopäällikkömme Pat Long kertoo: ”Berner-Gardeen saadaan tietoja monista eri lähteistä, ja terveyteen liittyvää tietoa on kaikkein rajallisimmin saatavilla. Ne, jotka antavat julkistaa koiransa terveyteen liittyvät asiat, niin hyvät kuin huonotkin, jättävät meille kaikille arvokkaan perinnön. Tietojen julkistaminen myös tekee lopun mahdollisista huhuista ja juoruista. Tiedän faktat ja juorut, enkä muista yhtäkään tapausta, jossa juoru olisi ollut todellisuutta armollisempi.

Terveystiedot ovat tietokantamme sydän. Jos aiomme parantaa rotumme terveyttä ja edistää pitkäikäisyyttä, se onnistuu, kun emme pelkää terveystietojen avointa ja rehellistä jakamista. Berner-Garde on kuitenkin varovainen tietojen talletuksen suhteen, otamme tietoja vastaan vain omistajalta tai kasvattajalta, emmekä ota tietoja vastaan kasvattajaltakaan, jos koiran omistaja on toinen kasvattaja.”

Katsaus tietokantaan

Talletamme tietoja kolmeen eri peruskategoriaan; ”People” (Ihmiset), ”Dogs” (Koirat) ja ”Litters” (Pentueet). Neljäs, ”Vets” (Eläinlääkärit) on ”Dogs” -kategorian alaryhmä, johon on talletettu terveyteen liittyviä tietoja. Otetaanpa esimerkiksi minun koirani Whitey. Kehotan lukemaan tämän tietokoneen ääressä, jotta voit samalla ohjeideni mukaan selata tietoja:

Kun olet kirjautunut sisään vieraana (”as a Guest”) (www.bernergarde.org/dbaccess), löydät koirani Whiteyn kolmella eri tavalla: omistajan perusteella ”People Search” -hausta (Ihmiset), pentueen perusteella ”Litter Search” -hausta (Pentueet) tai koirani nimen perusteella ”Dog Search”-hausta (Koirat).

Ihmiset -haku

Jos et muista Whiteyn nimeä, mutta tiedät minun nimeni, voit käyttää ”People” -hakua. Klikkaa ”People” vasemmanpuoleisesta valikosta ja täytä hakukaavakkeeseen sukunimeni Plant tai etunimeni Lisbeth.  Jos ajatellaan, että tiedät vain etunimeni, mutta et ole varma kirjoitusasusta, kuten onko nimeni perässä ”h” vai ei, voit kirjoittaa vain ”Lisbet” tai ”Lisb”. Valitse minun nimeni listasta, se joka asuu Cobble Hillissä ja klikkaa ”View” (Näytä) -nappia, jolloin pääset katsomaan tarkempia tietoja minusta. Omissa tiedoissani näkyy julkisesti osoitteeni ja muut tiedot. Huomioi kolmas rivi oikealla alhaalta lukien, jossa lukee ”Private” (Yksityinen). ”Private: No” tarkoittaa, että olen antanut luvan laittaa kaikki omat tietoni näkyviin. ”Private: Yes” tarkoittaa, että kaikki muut tiedot paitsi nimi ja asuinpaikkakunta ovat piilotettuja. Ne ovat kuitenkin sellaisten tutkijoiden käytettävissä, joille on annettu valtuudet käyttää tietokantaa, jotta he voivat tarvittaessa, esim. sairaushistorian vuoksi,  ottaa yhteyttä tietyn koiran omistajaan.

”Dogs owned” (Omat koirat) -otsikon alta näet että omistan kaksi koiraa, Katien ja Whiteyn. Voit klikata niiden nimiä nähdäksesi lisätietoja. ”Litters Bred” (Kasvatetut pentueet) -otsikkoa klikkaamalla saat selville, että en ole kasvattanut yhtään pentuetta, ”Clubs” (Yhdistykset) -otsikosta näet että olen jäsenenä Amerikan, Kanadan, Norjan ja Ruotsin berninpaimenkoirayhdistyksissä (tällä hetkellä voimme vahvistaa vain Amerikan berninpaimenkoirayhdistyksen jäsenyyden, joten luotamme ihmisten sanaan tässä asiassa).

Pentueet -haku

Toinen tapa löytää Whitey, siinä tapauksessa että et tiedä kuka koiran omistaa etkä ole myöskään varma nimestä, on etsiä tieto pentueesta johon Whitey syntyi. Klikkaa ”Litters” (Pentueet) vasemmanpuoleisesta valikosta ja etsi pentuetta joko kasvattajan nimellä (Breeder’s name: Mattson), kennelnimellä (Kennel name: Highrun) tai jollain muulla vaihtoehdolla jotka ovat valittavissa Pentueet -hakukaavakkeessa. Otetaan esimerkiksi kennelnimi; kirjoita ”Highrun” Kennel Name -laatikkoon (Kennelnimi) ja klikkaa ”Submit search” (suorita haku). Tuloksena on vain yksi pentue, koska Whiteyn pentue on ainoa, jonka kyseinen kasvattaja on tähän päivään mennessä kasvattanut. Klikkaa ”View” -nappia (Näytä) ja näet että Whitey ja pentuesisarukset syntyivät Kanadassa (”Country of Origin”) 15.5.2002, pentueen isänä oli Oberland’s My Life O’Reilly ja emä on BC’s Florencia At Doubledutch. Astutus oli luonnollinen, ei keinosiemennystä (natural mating, no insemination) ja että synnytys oli luonnollinen, ei keisarinleikkausta (natural whelping, no C-section birth). Pentueessa on ollut viisi elävää urosta ja yksi narttu, ei kuolleina syntyneitä (stillborn puppies) eikä pikkupentuna pian syntymän jälkeen kuolleita (neonate puppies).

Lisätietoja saat klikkaamalla valikkoja ”Dogs” (Koirat), ”Breeder” (Kasvattaja), ”Litters by Sire” (Isän jälkeläiset), ”Litters by Dam” (Emän jälkeläiset) ja ”Litter Reports” (Pentuetiedot).  ”Full Report” (Kaikki tiedot) -valikosta saat nopeasti yksityiskohtaisen listan kaikista tiedoista, mitä tästä pentueesta on saatavilla. Tämä on yksi henkilökohtaisista suosikeistani, kun etsin tietoja sukutauluista – siinä on KAIKKI tiedot mitä on talletettu!

Koirat -haku

Viimeisimmäksi, voit etsiä koiraa nimen perusteella. Klikkaa ”Dogs” (Koirat) vasemmanpuoleisesta valikosta ja tee haku esimerkiksi Whiteyn kutsumanimen perusteella (Call Name). Huomaa, että sinun ei tarvitse kirjoittaa koko nimeä, osa nimestä riittää – joko pari ensimmäistä kirjainta, jolloin saat listan kaikista koirista joilla on nuo alkukirjaimet – tai jokin muu osa nimestä. Jos etsit nimen muun osan perusteella, älä unohda vaihtaa hakukriteeriksi ”Contains” (Sisältyy nimeen). Kun etsit nimen alkukirjaimilla, käytä ”Begins with” (Alkaa kirjaimilla) -asetusta. Tietokannassa on kaksi Whitey -nimistä, klikkaa koiraa numero 24897 (Dog ID 24897).

Whiteyn tiedot

Whiteyn tiedot ovat siis löydettävissä kolmea eri reittiä. Nyt näemme, että Whitey on rekisteröity Kanadan Kennelliittoon, rek.nro MJ797504 ja että sitä ei ole rekisteröity missään muussa kennelliitossa. Lisäksi näet että Whitey on syntynyt 15.5.2002, että se oli kastroitu ja että se kuoli 5.3.2007.

Alaotsikon ”Owner” (Omistaja) alta löydät vain minun tietoni. Seuraavan alaotsikon, ” Breeder” (Kasvattaja) alta löydät tarkemmat tiedot Whiteyn kasvattajasta sekä vanhemmista (kaikkia voit klikata). ”Physical” (Fyysiset tiedot) -otsikon alle talletamme fyysiseen ulkoasuun liittyviä tietoja kuten säkäkorkeuden (Height; tässä tapauksessa tuumina, mutta myös senttimetrit käyvät), painon (Weight; tässä tapauksessa paunoina, mutta myös kilogrammoina) sekä mikrosiru- ja tatuointitiedot. Talletamme myös vahvistamattomia tietoja joita omistaja tai kasvattaja ilmoittaa, kuten purennasta: saksi/tasa/ylä/alapurenta (Bite: scissor/level/over/under), hännänkanto: korkea/mutkahäntä/normaali (Tail carriage: gay/kink/normal), turkin väri: normaali (Coat colour: normal) – joka tarkoittaa siis musta-ruskea-valkoista ja vastaavasti ”perusväri ei musta” (Ground colour not black), katso esimerkiksi koira numerolla ID38150. Talletamme tiedot myös silmien väristä: ruskea/tummanruskea/vaaleanruskea/toinen silmä sininen/molemmat silmät siniset (Eye colour: brown/dark brown/light brown/blue-bilateral/blue-unilateral) ja napatyrästä: kyllä/ei (umbilical hernia: yes/no).

”Certs/Tests” (Tulokset/tutkimukset) on yksi tärkeimmistä tiedostoista, mistä näet terveystulokset kuten lonkka- ja kyynärpääkuvausten tulokset, silmätutkimukset, DNA-testit von Willebrandtin taudista jne. Pohjois-Amerikassa on useampia organisaatioita, jotka tutkivat koiria ja rekisteröivät terveystuloksia, toisin kuin Skandinaviassa, missä terveystuloksia lausuvat kansalliset kennelliitot. Koska eri maissa on erilaisia käytäntöjä terveystutkimusten suhteen, voi olla joskus vaikea ymmärtää Berner-Gardeen talletettuja tietoja. Esimerkiksi Nordbergin asteikon lonkka-aste B  kääntyy virallisesti englanniksi ”melkein normaaliksi”, joka on mielestäni vähän aliarvioivaa. Englantia äidinkielenään puhuvalle ei ole itsestäänselvyys, että ”melkein normaali” tarkoittaa hyvää arvoa. Henkilökohtaisesti toivoisin että tämä voitaisiin vaihtaa vaikkapa ”hyväksyttäväksi”, joka mielestäni paremmin kertoisi mitä lonkka-aste B tarkoittaa.

Kaikki tiedot ”Certs/Tests” -otsikon alla vahvistetaan erikseen, joko toisista tietokannoista tai dokumenteista, jotka omistaja tai kasvattaja meille lähettää. ”Not Healthy” (Ei terve) -tieto hyväksytään vain omistajan, kasvattajan tai virallisen rekisterin kautta.

Whiteyn tiedoissa näet että sen vasemmassa kyynärpäässä on ollut irtopalasairaus (fragmented coronoid process) ja nivelrappeuma astetta 3 (degenerative joint disease),  oikea kyynärpää on ”tyydyttävä” (fair) ja että silmätutkimuksessa Whitey todettiin normaaliksi. Lisäksi näet että Whiteyn DNA:ta on talletettu CHIC -pankkiin (kts. www.caninehealthinfo.org/dnabankfaq.html) ja että se on osallistunut myös Dr. Matthew Breenin syöpätutkimukseen veri- ja kasvainnäytteillä.

”Health Info” (Terveystiedot) on kaikkein tärkein osa Berner-Gardea. Whiteyn tapauksessa täältä löydät lisätietoa sen kyynärpään irtopalasairaudesta (FCP). Klikkaa ”View” –nappia ja näet milloin ensimmäiset oireet ilmestyivät, milloin ja kuka Whiteyn leikkasi ja että mitään leikkauksen jälkeisiä ongelmia ei ollut. ”Accuracy: Diagnosed” (Tarkkuus: diagnosoitu) varmistaa että tämä tieto on vahvistettu eläinlääkärin ja/tai OFA:n dokumentilla ja talletettu Berner-Gardeen elektronisesti. Klikkaa ”Done with this Record” (Poistu tästä tiedostosta) jotta pääset yhden sivun taaksepäin. Sitten klikkaa seuraavaa riviä, josta pääset katsomaan tietoja Whiteyn PPM – silmälöydöksestä, joka havaittiin silmätutkimuksen yhteydessä 20.3.2005. (suom. huom. PPM = persistent pupillary membrane, iiriksen l. värikalvon kehityshäiriö)

Lopuksi tiedoista löytyy Whiteyn aivokasvain. Klikkaa ”View” -nappia, ja näet että kasvain löydettiin 14.10.2006 ja että koiraani hoidettiin prednisonilla, fenobarbitaalilla ja holistisilla lääkkeillä, ruumiinavausraportti on talletettu Berner-Gardeen ja että Whitey lopetettiin 5.3.2007. Koiraani hoitaneen eläinlääkärin nimi löytyy myös.

”Titles/Awards” (Tittelit/Palkinnot) -otsikon alta löydät tiedot Whiteyn saavuttamista kahdesta tittelistä, ”CD” (Companion Dog, joka vastaa Suomen TK1 -tunnusta) ja ”DD” (Draft Dog, joka on sama kuin Ruotsin AP). Klikkaa ”Pedigreetä” jolloin Whiteyn sukutaulu avautuu omaan ikkunaansa. Sukutauluissa nimet eivät tosin ainakaan vielä ole linkkejä, kuten KoiraNetissä. ”Litters” (Pentueet) -otsikon alla olisi Whiteyn jälkeläiset, jos sellaisia olisi ollut, ja ”Photo” (Kuva) -linkistä näet kuvan Whiteystä lempipuuhassaan – vetämässä kärryjään.

Henkilökohtainen kommentti

Kiitos Berner-Garden, Whitey ei koskaan unohdu ja koirani ennenaikainen kuolema on jättänyt ajattoman perinnön - tiedon muodossa. Nämä tiedot voivat jonain päivänä auttaa pysäyttämään tai ainakin vähentämään syöpää ihanissa koirissamme. Tämä on ollut suuri lohtu perheelleni ja minulle Whiteyn sairauden ja kuoleman jälkeen.

Raportointi

Klikkaa ”Reports” (Raportit) vasemmanpuoleisesta valikosta. Tämä toiminto mahdollistaa erilaisten raporttien haun. Tätä toimintoa kannattaa kokeilla, miten se toimii. Uusia raportteja kehitetään sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee. Kun teet hakuja terveysraporteista, kestää todennäköisesti hetken aikaa, että kaikki termit tulevat tutuiksi ja kuinka eri sairaudet on jaettu eri alaryhmiin. Huomaa myös se, että sinun ei tarvitse täyttää kaikkia hakukriteerejä hakukaavakkeessa.

Esimerkiksi; klikkaa ”Health Query” (Terveys -tietohakua). Valitse ”Cancer/neoplasms/tumor” (Syöpä/kasvaimet/tuumori) ”Category” (Kategoria) -pudotusvalikosta ja klikkaa “Submit Search” (Suorita haku). Kun tein itse viimeksi tämän haun artikkelin kirjoitushetkellä, sain tulokseksi 2 563 syöpätapausta. Jos haluat rajata hakuasi, valitse myös ”Diagnosis” (Diagnoosi) eli esimerkiksi jokin tietty syöpätyyppi. Valitse esimerkiksi ”Carcinoma” (Karsinooma) ja löydät Whiteyn tapauksen ensimmäiseltä sivulta, jossa on lueteltuna koirat joilla on ollut karsinooma. Kun vielä tarkennat kriteerejä, ”Category: Cancer/neoplasms/tumor”, ”Diagnosis: carcinoma” ja ”Location: Brain” (Sijainti: aivot), tämän artikkelin kirjoitushetkellä Whitey on ainoa, jolla on tämä diagnoosi ja syövän sijaintipaikka. Täytyy kuitenkin huomioida, että sijaintia ei aina ole erikseen merkitty kaikkiin tapauksiin.

”Certification/Test Query” -tiedonhaussa voit esimerkiksi hakea raportin kaikista koirista, joiden terveystulokset on lausuttu Suomen Kennelliitossa.  ”Stud Book Query” (Jalostusuros -tiedonhaku) on jäänne ajalta, jolloin BG oli lähinnä amerikkalainen tietokanta ja se perustuu ainoastaan Amerikan Kennelliiton tietoihin.

”Trial Pedigree” (Sukutaulu-testaus) on kiva ja hyödyllinen ominaisuus kasvattajille ja voit kokeilla myös muita mahdollisuuksia kuten ”Owner Report” (Omistaja-raportit), ”Breeder Report” (Kasvattaja-raportit), ”Offspring Report” (Jälkeläis-raportit).  Huomaa myös ”Lookup” -toiminto, jolla voit hakea ihmisiä ja koiria eikä tarvitse muistaa ulkoa tunnusnumeroita (ID-numbers).

Luonnollisesti raporteista saadaan irti hyötyä vain suhteessa Berner-Garden talletettujen tietojen määrään. Jos omistajat ja kasvattajat eivät ilmoita tietoja, niitä ei voida raporteissa hyödyntää.

Tervetuloa Berner-Gardeen Suomi!

Jos minulla olisi - ainoana Skandinavian operaattorina - ollut aikaa tallettaa kaikki suomalaiset bernit KoiraNetistä Berner-Gardeen, ne olisivat siellä jo. Mutta nyt kun meillä on ensimmäinen suomalainen Berner-Garde operaattori, Tuuli Yrjönen, toivomme että saamme paljon lisää tietoja suomalaisista berneistä. Tuuli Yrjösen tavoitteena on saada tallennettua kaikki suomalaisten berninpaimenkoirien tiedot myös Berner-Gardeen. Aikaa siinä menee, mutta tavoitteita pitää olla!  Yhteistyötä tullaan tekemään jalostustoimikunnan ja varsinkin Tarja Ekmanin kanssa, jotta Berner-Gardeen saadaan tallennettua myös kaikki  suomalaiseen kuolinsyytutkimukseen ilmoitettu julkinen tieto sekä muut jalostustoimikunnalle ilmoitetut julkiset tiedot. Tavoitteena on, että saamme yhteistyön pelaamaan niin, että kun esimerkiksi julkinen kuolinsyyilmoitus toimitetaan Tarjalle, se tallennetaan suomalaisen tiedoston lisäksi myös Berner-Gardeen ilman, että siitä tarvitsee tehdä  erillistä ilmoitusta B-G operaattorille. Tuuli Yrjönen muistuttaa, että myös kaikki muutkin terveystiedot ovat tervetulleita ja ne voi ilmoittaa myös suoraan Berner-Gardeen.

Kanadan rotuyhdistyksen kanssa olemme uudelleen arvioineet terveystilastojamme ja olemme nyt perustamassa tilastot kokonaan Berner-Garden tarjoaman tiedon varaan, olemme mm. kehittämässä uusia raportteja. Ruotsin rotuyhdistys on myös ollut kiinnostunut Berner-Gardesta. Berner-Garden hyvä puoli on, että sitä ylläpitää voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka takana ovat vapaaehtoiset innokkaat rodun harrastajat. Tästä syystä se ei yhtäkkiä mene vararikkoon tai päätä lopettaa toimintaansa, kuten jokin yksityinen ohjelmistofirma voisi tehdäkin. Ja koska Berner-Garde on kansainvälinen tietokanta, meillä ei ole maiden rajoja esteenämme.

”Rakkaudesta Berneihin”

Ole ystävällinen ja mene Berner-Garden sivuille www.bernergarde.org  ja klikkaa ”Submit Information” (Lähetä tietoja) ja täytä kaavakkeet. Sinun ei tarvitse täyttää sellaisia tietoja, jotka ovat jo KoiraNetissä, mutta täytä terveystiedot, kuolinpäivämäärät ja -syyt jne. koiristasi. Ja muistathan; tietokanta ei ole vain näyttelykoirille tai jalostuskoirille, vaan KAIKILLE koirille. Kaikkien tiedot ovat yhtä tärkeitä, koska kaikki koirat ovat lähisukulaisia ainakin kahdelle jalostuskoiralle - vanhemmilleen!

Berner-Garde on jo nyt maailman suurin berninpaimenkoirien tietokanta. Voitko kuvitella, jos kaikki maailman bernit olisivat Berner-Gardessa, samoin kuin niiden kaikki terveystulokset, kuolinpäivämäärät jne.? Silloin Berner-Garde voisi olla uskomattoman hieno työkalu rodun paremman tulevaisuuden hyväksi - jos vain teemme siitä sellaisen!

            ***

Lisbeth Plant on syntynyt ja kasvanut Ruotsissa, missä hän ensimmäistä kertaa näki bernejä - ja rakastui niihin. Nyt hän asuu Kanadan länsirannikolla, Vancouverin saarella. Hän on Kanadan Berninpaimenkoirayhdistyksen terveystilastotoimikunnan puheenjohtaja ja Berner-Garden operaattori. Hän on jäsenenä Kanadan, USA:n, Ruotsin ja Norjan Berninpaimenkoirayhdistyksissä sekä Kanadan, Ruotsin ja Norjan Kennelliitoissa.

 

Berner-GardeMuista osoite: www.bernergarde.org

Berner-Garden Suomen operaattorina toimii Tuuli Rikama. Jos tietojen lähettämisessä menee sormi suuhun tai haluat muuten tietoa Berner-Gardesta, voit aina ottaa yhteyttä Tuuliin tai B-G:n muihin operaattoreihin, joiden yhteystiedot löydät Berner-Garden sivustolta.
Tuulin saa kiinni sähköpostilla tuuli@funatic.fi tai puhelimitse 050 4345205.