Histiosytäärisen sarkooman riskivarianttitestin (HS -test) validointi on viety läpi useassa maassa ja tulokset ovat olleet verrattavissa Ranskan populaation tuloksiin.
Testi on nyt hyödynnettävissä kaikille eurooppalaisille berninpaimenkoirille!
Lue lisää : https://antagene.com/pdf/histiocytic_sarcoma_test_procedure.pdf
Berninpaimenkoirien jalostustoimikunta kerää HS‐riskivarianttitestin tuloksia suomalaisista berneistä.
Jos koirasi on testattu, lähetäthän kopion tuloksesta jalostustoimikunnalle ja ilmoita saako sen lisätä julkiselle listalle vai onko käytettävissä pelkkään statistiikkaan: jalostustoimikunta.bernit (at) sennenkoirat.net
OHJEITA TULOSTEN TULKITSEMISEEN
Vuosien kansainvälisen tutkimustyön tuloksena on vihdoin saatu kehitettyä markkeritesti histiosytäärisen sarkooman vastustamisen apuvälineeksi kasvattajille. Tutkijoilla on ollut käytettävissä yli tuhannen, pääsääntöisesti ranskalaisen, berninpaimenkoiran näytteet ja sukutaulut. Tutkijat löysivät geeninäytteistä yhdeksän markkeria (paneeli SH0912), joiden avulla pystyttiin kehittämään geneettinen indeksi.
HS-testin tulos ilmoitetaan geneettisenä indeksinä, joka perustuu tilastolliseen analyysiin geneettisten markkereiden tutkimustiedosta. Testi on enemminkin valintatyökalu, se ei ole ennustava testi kehittääkö testattu yksilö tämän syövän. HS-testi on geneettinen työkalu, joka auttaa kasvattajia jalostuspäätöksissä, jotta histiosytäärisen sarkooman ilmenemistä pystyttäisiin vähentämään populaatiossa.
Testitulos |
|
A |
Yksilöllä on neljä kertaa korkeampi mahdollisuus olla sairastumatta histiosytääriseen sarkoomaan. |
B |
Neutraali, ei korkeampaa eikä matalampaa riskiä |
C |
Yksilöllä on neljä kertaa korkeampi riski sairastua histiosytääriseen sarkoomaan. Riski sairauteen assosioitujen markkereiden periyttämisestä jälkeläisille on huomattavasti kohonnut. |
Populaatiossa on tärkeää asettaa etusijalle yksilöt, joilla on paras indeksi, mutta on myös erittäin tärkeää ylläpitää geneettistä monimuotoisuutta valitessa jalostusyhdistelmiä. Tämä testi tulisi olla vain yksi monista valintaperusteista. Indeksin C saanutta koiraa ei tule poistaa jalostuksesta ainoastaan testituloksen perusteella, vaan se olisi hyvä astuttaa A tai B tuloksen saaneen koiran kanssa ja CxC yhdistelmiä tulisi välttää. Antagene on kehittänyt HSIMS työkalun, jonka avulla kasvattaja voi testata todennäköisyyden jälkeläisten perimästä, jos molemmat vanhemmat on testattu Antagenen testillä. Työkalun avulla voit testata yhdistelmän välittämättä kirjaimesta, vaan tarkistamalla, mitä perimää yhdistelmä jättää
Testin julkistamisen jälkeen se oli alunperin saatavilla ainoastaan kasvattajille ja se on validoitu Ranskan bernipopulaatiossa. Ranskassa Antagenen kaupallisella testillä testattuja koiria oli tammikuuhun 2018 mennessä 783 kpl, joista A tuloksia 26%, B tuloksia 44% ja C tuloksia 31%. Suomessa testattuja koiria oli 26kpl, joista A tuloksia 19%, B tuloksia 42% ja C tuloksia 32%. Nykyisin testi on saatavilla kaikille koirille ja sitä suositellaan käytettäväksi jalostuskoirilla.
Testin tarkoituksena on auttaa kasvattajia jalostusvalinnoissa; testiä tulisi käyttää yhtenä jalostuskoirien valintakriteerinä muiden joukossa, kuten luonne, rakenne, nivelten terveys, ja muut terveydelliset ominaisuudet. Testi ei ole ennustava testi yksilötasolla, joten muiden kuin jalostuskoirien testaaminen ei ole tarpeellista. Testin oikea käyttötapa on siis jalostuskoirilla sekä pennuilla, joista on tarkoitus valita parhaat jälkeläiset jatkoon ja näin pyrkiä auttamaan kasvattajia mukauttamaan jalostusohjelmiaan, vähentää sairastumisriskiä kasvattajien linjoissa - ja laajemmin, vähentää histisytäärisen sarkooman esiintymistä koko rodussa. Tämän päivän valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen.
Jos koirallasi on jo HS-riskivarianttitestin tulos, toimitathan kopion siitä myös jalostustoimikunnalle.
LYHYT OHJE TESTIN TOTEUTTAMISEKSI
HS-testiä varten tarvitsee täyttää ja allekirjoittaa:
- lähetyslomake (submission form -> täyttömalli (pdf))
- ensimmäisen näytteen mukana myös sopimuspöytäkirja (Memorandum of Agreement -> täyttömalli (pdf)).
Lomakkeet löytyvät Antagenen sivuilta (ohje), suorat linkit:
Memorandum of Agreement
Submission form
1) mene Antagen sivuille, sinun ylälaidassa saa vaihdettua kieleksi Englanti
2) aloita kohdasta Order
3) luo itsellesi Antagen account
4) luo koiran tiedot omalle tilillesi
5) siirry kohtaan testit ja valitse testi, jonka tarvitset (SH)
5) tilaa testi ja maksa se
7) saat sähköpostiin vahvistuksen ja esitäytettynä lomakkeen, joka pitää tulostaa ja ottaa mukaan eläinlääkäriin
8) sähköpostiin tulee myös toinen tarvittava lomake, eli agreement ja vahvistus maksusta
9) käy eläinlääkärillä ottamassa näyte (verta vähintään 2ml EDTA putkeen)
10) postita ohjeiden mukaan (sivuilla hyvät ohjeet tästä)
11) odottele tulokset, tulee spostiin (ja jännittäessä voi päivittää tuloksia omassa accountissa)
Huom! Alle 3kk ikäiseltä käy myös poski-solunäyte jolloin voit tilata näytepaketin Antageneltä. Pennulta voi lähettää myös verta, jolloin mitään ei tarvitse tilata, vaan tulostaa lomakkeet Anatagenen sivuilta
Pakkaa putkilo hyvin ja lähetä näyte Antagenelle Ranskaan. Jos et saa putkiloa postiin heti, säilytä sitä jääkaapissa. Huomioi, että näytteen pitää olla perillä 15 päivässä säilyvyyden takia. Käytä lähettäessäsi ykkösluokan postia, niin menee perille 3-4 päivässä. Antagenella kestää muutaman päivän kirjata koiran tiedot ylös.
Luo itsellesi Antagenen tili, jos et sitä ole jo etukäteen luonut tai aiemmin testannut koiraasi. Kun näyte saapuu Antagenelle, se näkyy tililläsi ja saat maksettua laskun suoraan omien sivujen kautta. Kun testitulos on valmis, pääset käyttämää HSIMS-työkalua. Jos yhdistelmän molemmat osapuolet on testattu, niin työkalulla pystyt laskemaan yhdistelmän jälkeläisten todennäköisyyden.
Jos haluat lisäohjeita, ole yhteydessä jalostustoimikuntaan.
Lyhyt ohje Antagenen HSIMS - työkalu