Munuaistutkimus

Berninpaimenkoirien munuistutkimus

Tutkimus berninpaimenkoirilla ilmenevien munuaissairauksien perinnöllisen taustan selvittämiseksi käynnistyy
- Näytteitä tarvitaan!

Berninpaimenkoirien munuaissairaudet ovat yleistyneet sekä Suomen populaatiossa että ympäri maailmaa. Berneillä esiintyy useita munuaissairauksia, erityisesti membranoproliferatiivista glomerulonefriittia sekä munuaisdysplasiaa. Kuolinsyyraporttien perusteella 6,9% kuolinsyistä johtuu munuaissairauksista, (pelkästään MPGN diagnooseja: 2,75%). Määrä on nousujohteinen ja huolestuttavaa on, että esimerkiksi Saksassa munuaissairauksien osuus berninpaimenkoirien kuolinsyistä on jo yli 10%.

Jalostustoimikunnan aloitteesta Hannes Lohen koiragenetiikan tutkimusryhmä ryhtyy tutkimaan berninpaimenkoirilla ilmenevien munuaissairauksien perinnöllistä taustaa.

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen?

Erityisesti koirien, joilla on todettu jokin munuaissairaus (koholla olevat munuaisarvot ja/tai ultraäänitutkimuksessa muutoksia munuaisissa), toivotaan osallistuvan tutkimukseen! Lisäksi munuaissairaiden koirien täyssisaruksien, jälkeläisten ja vanhempien näytteet ovat erittäin tärkeitä.
Jos sinulla on jotain munuaissairautta sairastava koira, otathan pikaisesti yhteyttä jalostustoimikuntaan!
Voit ottaa yhteyttä myös suoraan ELL Saila Holopaiseen,  puh. 0503105060, email: saila.holopainen (at) helsinki.fi

Terveysrahasto korvaa sairaiden koirien verinäytteenotto- ja lähetyskulut.

Tutkimuksen toteuttaa Hannes Lohen koiragenetiikan tutkimusryhmä - www.koirangeenit.fi
Näytteenotto-ohjeet: www.koirangeenit.fi/osallistuminen/miten-osallistun/

MUISTA PÄIVITTÄÄ TIEDOT!

Muistathan käydä päivittämässä koirasi tiedot koirangeenit.fi sivulla, mikäli koirasta on jo aiemmin otettu verinäyte Lohen näytepankkiin ja terveystiedot ovat muuttuneet.