Entlebuchinpaimenkoira

Tietoa Entlebuchinpaimenkoirista

Entlebuchinpaimenkoiran rotumääritelmä kennelliiton sivuilla.

Entlebuchinpaimenkoira on pienikokoisin neljästä sveitsinpaimenkoirasta. Rotuna se on ikivanha, vaikka se määriteltiinkin nykymuodossaan vasta vuonna 1913. Sennenhund tarkoittaa alppiseutujen paimenten koiraa, ja paimenet ovatkin käyttäneet näitä koiria apunaan kuljettaessaan karjaa markkinoille.

Levinneisyys

Vaikka entlebucheja on kotimaassaan lähinnä vain Luzern-järven ympäristössä, rotu on levinnyt jossain määrin myös Itävaltaan ja Alankomaihin, ja se on otettu hyvin vastaan myös Saksassa. Koiranharrastajan näkökulmasta katsottuna rotu ei ole levinnyt kovinkaan laajalle. Sitä näkee lähes yksinomaan keskieurooppalaisissa näyttelyissä. Suomeen ensimmäiset entlebuchit tuotiin vuonna 1958 suoraan Sveitsistä, mutta rotu ei saavuttanut suurta suosiota, ja rekisteröinnit jäivät muutamaan yksilöön vuodessa.

Entlebuchinpaimenkoira

Luonne

Entlebuchin paimenkoira on sisukkaampi kuin muut paimenkoirat, ja on neljästä sveitsiläisestä paimenkoirarodusta ehdottomasti paras vahti. Se ei ole kuitenkaan luonteeltaan missään mielessä aggressiivinen, sillä se reagoi ainoastaan vaaratilanteissa eikä esimerkiksi näyttelykehässä. Luonteeltaan rotu on uskollinen, nokkela, jalo, eloisa ja tyytyväinen tuntiessaan itsensä hyödylliseksi. Se on myös väsymätön työkoira eikä kaihda raskaitakaan taakkoja, vetihän se muinoin maitokärryjä kotimaassaan. Se on hyvin itsenäinen ja itsevarma, mutta hyvin kiintynyt omistajiinsa.

Ominaisuudet

Entlebucher on rakastettava, mutta samalla valpas, ja soveltuu erinomaisesti myös perhekoiraksi. Pienen kokonsa ansiosta se tarvitsee vain vähän tilaa, joten sitä voidaan pitää pienessäkin asunnossa, ja se mahtuu hyvin myös autoon. Entlebucher on varsinainen monitoimipakkaus: sitä voidaan pitää karjakoirana, vahti- ja seu rakoirana, laviini-, suojelu- ja jälkikoiranakin. Kotimaassaan se on haluttu poliisikoira. Kuten sanottu, rodun käyttöominaisuudet ovat hyvin vaihtelevat. Asianmukaisesti koulutettuna entlebuch on miellyttävä seuralainen, jota ei tarvitse pitää kiinni maastossakaan, koska sillä ei ole metsästysviettiä. Siinä on luontaista jämeryyttä, sillä se puolustaa isäntäänsä ja perhettään aina tarpeen tullen. Silti se ei ole, kuten sanottu, lainkaan aggressiivinen. Jämeryyttä voidaan kehittää järjestelmällisellä koulutuksella, ja koira soveltuukin erinomaisesti vahdiksi. Entlebuchit ovat menestyneet palveluskoirakokeissa loistavasti. Arkailemattomuutensa ja pelottomuutensa ansiosta rotu on menestynyt myös nuorten koirien luonnetestien yksilökokeissa. Simuloiduissa hyökkäystilanteissa entlebuchit haukkuvat, mutta eivät peräänny askeltakaan. Tämä luontainen rohkeus on yllättänyt erikoiskokeiden tuomarit. Entlebuchin oppivaisuus ja urheilulliset ominaisuudet ovat paremmat kuin muilla sveitsinpaimen koirilla. Kyvyistään ja käyttöominaisuuksistaan huolimatta tätä rotua pidetään lähes yksinomaan perhe- ja kotikoirana.

Hoito

Entlebuchin turkki on helppohoitoinen ja pysyy harvinaisen puhtaana. Se pysyy kunnossa hyvällä ruokinnalla, riittävällä liikunnalla ja pari kertaa vuodessa suoritetulla pesulla. Karvanlähdön aikaan turkki harjataan säännöllisesti, muuten riittää harjaaminen silloin tällöin. Tosin se kyllä pitää harjaamisesta ja vaatii oman osansa, kun toisia perheen koiria harjataan. Näyttelykoirat pestään pari päivää etukäteen ja harjataan kiiltäviksi ennen kehään astumista. Entlebuchit ovat helppoja ruokittavia, ja jos niille annetaan tilaisuus, niistä tulee hiukan pulleita. Oikea ruokinta on tällöin tärkeää, ja parhaat ohjeet saa kokeneelta kasvattajalta.

(koonnut: P-P Corsini-Rautalinna)

Buchi tokoilee