EU tutkimus

Entlebuchinpaimenkoirien ektooppinen ureter

Ektooppinen ureter EU, on synnynnäinen virtsateiden epämuostuma, joka on entlebuchinpaimenkoirilla huomattavasti yleisempi kuin muilla roduilla. Epämuodostuma voi olla eriasteinen, virtsanjohtimet kiinnittyvät jonnekin muualle kuin virtsarakkoon. Lievimmät tapaukset voivat olla oireettomia, oireena voi olla virtsan pidätyskyvyttömyyttä, virtsatietulehduksia ja pahimmillaan munuaiset voivat vaurioitua. EUta esiintyy sekä nartuilla että uroksilla.

Tutkimus tehdään Helsingin Yliopiston eläinsairaalassa. Tutkimus tehdään ultraäänellä ja jos ultraäänitutkimus ei anna riittävää varmuutta, tutkimusta voidaan tarvittaessa jatkaa tietokonetomografialla, CT. Ultraäänitutkimuksen hinta on noin 240 €.

Sennenkoirien terveysrahasto on varannut tutkimustukea 100 euroa / tutkittu koira yhteensä  20:lle koiralle. Entlebuchinpaimenkoirien jalostustoimikunta hyväksyy tuen saavat entlebuchinpaimenkoirat. Koiran tulee olla Suomen Kennelliiton rekisterissä ja omistajan tulee olla Suomen Sveitsinpaimenkoirat ryn jäsen. Tuen saa tekemällä Sennenkoirien terveysrahastolle apurahahakemuksen, johon liitteeksi kuitti ja tutkimustulos yhdistykselle julkaistavaksi.

Koska tutkittavia koiria ei ole vielä ilmoittautunut kahtakymmentä, niin kartoitus edelleen jatkuu vuoden 2015 aikana.

Ilmoittautuminen tutkimukseen ja tarkemmat ohjeet tutkimuksen varaamisesta entlebuch@sennenkoirat.net